mojca gregorski_architecture

Sporthall Kidričevo

  • location
    • Kidričevo
  • authors
    • Mojca Gregorski, u.d.i.a.
    • Ajda Vogelnik Saje, u.d.i.a.
  • investor
    • Commune Kidričevo
  • project date / realization
    • 2011
  • status
    • realized
  • photographs
    • Miran Kambič
The object’s location is characterised by remarkably flat terrain, noticeable several meters high pines and close presence of workers neighbourhood Kidricevo, designed on the principles of modernistic urban planning (urbanistic plan and architecture made by Fuerst; Plecnik’s student). Despite the exceptional urban placement of 20 elongated blocks of flats with their outstanding relation of built structure and surrounding greenery, the settlement not only lacked a public sport hall but also public open spaces or any other identity centres. The new building reads topographic characteristics of the location and at the same time takes into consideration before mentioned needs of the neighbouring community. The positioning of building’s masses creates several sequences of public and half-public spaces, visually interconnected through a range of transparent surfaces. As a result, it introduces new public places and activity areas to the settlement. The object’s micro location is marked by the nearby school and kindergarten as well as the edge of a 5-meter tall pine-tree forest. The building, with its floor-plan reaching 50 by 60 meters and overall height of 12 meters, is partially buried, which results in optical decrease of its noticeably elongated volume. As a result, the object does not dominate the existing school complex and gives the impression of elegance and simplicity.